A múlt század nyolcvanas éveinek végén kezdték az amerikai tudósok vizsgálni a Kudzut és fedezték fel kiemelkedő tulajdonságait gyógyászati szempontból.
Tudományos vizsgálatok:
1989-ben az Észak-Karolinai Egyetem tudósainak jelentésében az állt, hogy a kudzugyökér stabilizálja az idegrendszert. Később bebizonyították, hogy a kudzu befolyásolja az agy szerotinin- és dopamintermelését.
Ezek a hormonok az idegrendszerre hatnak úgy, hogy biztosítják a folyamatos ingerületvezetést. A dopamin és a szerotonin felelős a kedélyállapotért is. Ezeknek a hormonoknak a hiánya szélsőséges hangulatokat idéz elő - a túlzott agresszivitástól kezdve a gyakori idegösszeomlástól át a depresszióig. A kudzunak hatására a szerotonin és a dopamin hosszabb ideig marad a keringési rendszerben, és természetes módon stimulálja agyunk jutalmazó rendszerét.
Kutatók szerint a daidzein hatása megközelíti egy nagyon fontos hormon, az ösztrogén hatását. Ösztrogénhiány menopauza idején lép fel nőknél.
Az 1990-es évek végén japán tudósok észrevették, hogy a kudzu enyhíti ezen kellemetlen tüneteket.
Egy 2000-ben végzett kutatás eredményei szerint a daidzein csontépítő sejtekre való pozitív hatását írják le.
Az 1990-es években kezdett kutatások a kudzuban található izoflavonoidokkal kapcsolatban arra mutatnak, hogy a genisztein védő hatású lehet a prosztata- és mellrákkal szemben. Vizsgálatok előzetes adatai azt mutatják, hogy a kudzuban található puerarin, javíthat a cukorbetegek inzulin rezisztenciáján.
A Kudzu vasban és más ásványi anyagokban (nátrium, kálcium) gazdag, valamint szénhidrátokat (főleg keményítőt) tartalmaz, ezért több benne az energiát adó kalória, mint a mézben.
A kudzu a méreganyagokkal terhelt máj működésének segítésében, emésztési zavarok, rossz vérkeringés, fejfájás, izomfájdalom, helytelenül működő idegrendszer, a szervezet általános kimerültsége és gyengesége esetén szintén hatékonynak bizonyult.
A kudzu hatásai:
- Befolyásolja a szerotonin- és dopamintermelést az agyban, ami erősítheti az idegrendszert és pozitív hatással lehet a kedélyállapotra.
- Csökkentheti az izomfájdalmakat és a fejfájást.
- Általánosan javíthatja a közérzetet, erőt adhat.
- Méregtelenítheti a belső szerveket, különös tekintettel a májra.
- Csökkentheti az inzulinrezisztanciát.
- Segíthet a változókor tüneteinek enyhítésében.
Hatóanyagai:
Tartalmaz, számos hasznos izoflavonoidot, beleértve daidzeint (gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatás) és genisteint (leukémia ellenes hatás).
Ezen kívül egyedülálló puerarin forrás. A kudzu gyökér vegyületei befolyásolhatják az ingerületátvivő anyagok hatását (pl. szerotonin, GABA).
Kudzu szárított őrleményét tartalmazó étrend - kiegészítő kapszula polifenol tartalommal.
Nettó tömeg: 125 g (250 x 500 mg)
Összetevők: kudzu gyökér (Pueraria lobata) szárított örlemény, zselatin, B6 vitamin
Felhasználási javaslat: 1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint max. 2 kapszula/nap. Bő vízzel lenyelni.
Tápanyagok az ajánlott napi bevitelben |
|
1 kapszula |
2 kapszula |
Isoflavon |
160 mg |
320 mg |
B6 vitamin |
0,7 mg RDA 50% |
1,4 mg RDA 100% |