4 hasznos táplálkozási tanács rák ellen magyar szakértőktől 2014.07.28. 09:07:22 4 hasznos táplálkozási tanács rák ellen magyar szakértőktől
Néhány egyszerű táplálkozási szabály betartásával jelentősen csökkentheted a rákkockázatot.
Hazánkban a halálozások háromnegyed részéért életmóddal, illetve táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek felelnek: elsősorban szív- és érrendszeri, másodsorban daganatos megbetegedések.
Egészséges táplálkozással és életmóddal a betegségek jelentős része megelőzhető volna. Ismerj meg néhány, magyar szakértők által, a hazai felnőtt lakosság számára kidolgozott rákellenes táplálkozási ajánlást.
Válassz teljes kiőrlésű gabonaféléket!
Az egészséges táplálkozás a gabonafélék rendszeres fogyasztására épül. Egyél naponta többször gabonafélékből készült táplálékot, de a boltokban keresd a teljes kiőrlésű, korpát és magvakat is tartalmazó termékeket.
A fehér lisztet is tanácsos lecserélned teljes kiőrlésűre. Igyekezz megőrizni a gabonafélékből készült ételek értékét, és az elkészítés során ne adj hozzá zsiradékot, sót - vagy csak kis mennyiségben.
Zöldség, gyümölcs naponta ötször
Az egészséges táplálkozás további nélkülözhetetlen elemét képezi a rendszeres zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Egyél legalább napi öt alkalommal rostban gazdag - lehetőleg friss - zöldséget, gyümölcsöt. Ezekkel nemcsak vitaminraktáraidat töltheted fel, de segítik az anyagcserédet, csökkentik az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának valószínűségét.
Egyél minél gyakrabban sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, rákellenes likopinban gazdag paradicsomot, illetve hüvelyesekből készült főzelékeket - ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folsav.
Fogyassz savanyított tejterméket!
A tej és tejtermékek csoportja ugyancsak fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyassz belőlük minden nap három-négy alkalommal. Válassz minél gyakrabban savanyított, élőflórás tejtermékeket - kefirt, natúr joghurtot, aludttejet. Egyél rendszeresen sovány sajtot, sovány vagy félzsíros túrót.
A probiotikus tejtermékek nemcsak a kiegyensúlyozott emésztést segítik elő, de hozzájárulnak ahhoz, hogy a bélrendszeren belüli egészséges egyensúly fennmaradjon. Támogatják az itt élő hasznos baktériumok - így például a Lactobacillus- és a Streptococcus-törzsek - tevékenységét, aminek köszönhetően tested védekezőrendszere hibátlanul működhet. Antibiotikum-kúra idején is sokat segíthet az élőflórás joghurtok, kefirek fogyasztása - erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Amellett, hogy odafigyelsz a táplálkozásra, fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres szűrővizsgálatokról se.
Egyél halat legalább hetente egyszer!
Nem kell kizárnod étrendedből a húsféléket, de ügyelj arra, hogy a zsírosabb helyett sovány szárnyashús kerüljön az asztalra. Az egészséges táplálkozás fontos eleme még a hal is, melyből hazánkban a jóval kevesebb fogy, mint ajánlott lenne.
A táplálkozási szakemberek szerint legalább hetente egyszer kellene halat enni.
Elsősorban a tengeri halak - például tonhal, hering, makréla - bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Ezek a vegyületek nem csupán a kognitív képességek fejlődésére vannak pozitív hatással, de gátolják a daganatos sejtek növekedését, valamint gyulladásgátló tulajdonsággal is bírnak.
Szerző: Horváth Eszter
Forrás: Femina.hu
FlaVitamin termékcsalád - Vitaminok - Flavonoidok - Ásványi anyagok - Szinergista termékek
Crystal Complex termékcsalád |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crystal Complex termékcsalád
Bőr - Szem - Immunrendszer - Prosztata - Ízület - Csontok - Memória - Visszér.
Amino termékcsalád
- Amino Arginin: Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcserébõl származó melléktermékeket bont le.
- Amino Lizin:- Elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
- Amino L-taurin kapszula: Taurin a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlevő aminósav.
- Amino Glutamin:Az L-glutamin, mely gyakorlatilag minden amino "anyjának" tekinthetõ, joggal lett a legnépszerûbb amino a közelmúltban. Segít fenntartani a sejtek sejtmembránon belüli vízellátását, azaz a sejttérfogatot növeli (cellvolumizáció).
Vita+Active csíra kapszulák |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vita+Active csíra kapszulák
Ezek az apró kis hajtások ugyanis a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, bennük van mindaz az életerő és tápanyag, ami a magból származik, és amelyre a csírából fejlődő növénynek egész életében szüksége van.
A csíra tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. A kicsírázott mag rendkívül tápláló és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, enzimekben.
Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, önmagában, kenyérre szórva, salátába keverve, joghurtba, kefirbe téve, csírakapszula formában.
|