Védi a májat a népszerű indiai fűszer
2014.01.14. 14:46:50
A kurkumára elsősorban az indiai konyha jellegzetes fűszereként tekintünk, pedig a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény jóval több, mint fűszer: fő hatóanyagának köszönhetően kiválóan alkalmas májbetegségek, emésztési problémák, ízületi panaszok és fertőzések kezelésére.
A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely Dél-Ázsia vidékein őshonos. A trópusi klímát kedvelő évelő növényt a gyöktörzséért (más néven rizómájáért) termesztik, amelyet szárítva és őrölve készül a telt sötétsárga színű, jellegzetes aromájú fűszer. A gyógynövényt a hagyományos indiai és kínai gyógyászat évezredek óta használja különféle emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorfekély, epeproblémák, gyomorégés), májbetegségek, gyulladások és ízületi betegségek kezelésére, de a legújabb kutatások szerint a kurkumának rákellenes hatása is van, mivel gátolja a rákos sejtek burjánzását és szóródását.
Fő hatóanyaga a kurkumin
A kurkuma hatóanyagokban rendkívül gazdag: tartalmaz béta-karotint, aszkorbinsavat (C-vitamint), kalciumot, vasat, niacint, cinket, káliumot, rostokat és flavonoidokat, de az egészségre gyakorolt kiemelkedő hatása fő hatóanyagának, a kurkumin nevű polifenol vegyületnek tulajdonítható.
Kutatási eredmények igazolják, hogy a kurkuma enyhíti a gyomorégést, csökkenti a gyomorfájdalmakat, regenerálja a májat, továbbá pozitívan hat a magas koleszterin- és vércukorszintre is. Emellett a benne lévő kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ezért a növény egy sor más betegségre is gyógyírt nyújthat. Egy 2010-ben közzétett tanulmány például arra a megállapításra jutott, hogy rágcsálóknál a csontritkulás folyamatát nagyobb dózisú kurkuma-kivonattal jelentősen lassítani lehet, míg egy másik kutatás a kurkumint az Alzheimer-kór megelőzésében találta hatékonynak.
Kurkuma gyökerek
Forrás: Flickr/Joachim Schlosser
Milyen formában kapható?
A kurkumát őrölt fűszerként bármelyik nagyáruház polcain megtaláljuk, de nagyobb dózisú kurkumint a kapszula (360 mg, 500 mg), tabletta vagy kivonat formájában megvásárolható étrendkiegészítők tartalmaznak. Míg azonban fűszerként, az ételek ízesítésére alkalmazva szinte mindenki biztonsággal fogyaszthatja a kurkumát, addig a nagy dózisú kapszulák szedésekor néhány dologra mindenképpen oda kell figyelni.
A nagy dózisú kurkuma-kivonat csökkenti a vércukorszintet, ezért diabétesz-gyógyszerekkel együttesen alkalmazva a készítmény nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet. A kurkuma a máj gyógyszerlebontási folyamatait is megzavarhatja, így aki rendszeresen gyógyszert szed, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét egy kurkumin-kúra megkezdése előtt.
Terhes nőknek tilos szedni
Nagy dózisban szedve a kurkuma rendszertelen szívverést, bőrkiütéseket, szédülést okozhat, hosszú távon pedig elősegítheti a vesekő-képződést is. Szintén nagy dózisban növelheti a vérzékenység kockázatát, így vérhígító hatású gyógyszereket (warfarin, aszpirin, stb.) szedő vagy műtétre készülő páciensek ne fogyasszanak ilyen készítményeket. Vérhígító hatású gyógynövényekkel sem javasolt együtt szedni kurkuma-készítményeket: ide tartozik például a fokhagyma, a gyömbér, a szegfűszeg, az orvosi angyalgyökér (angelikafű) vagy a ginkgo biloba.
Terhes nőknek pedig szigorúan tilos nagy dózisban kurkumát fogyasztani, mert a gyógynövény hatóanyagai vetélést okozhatnak.
FlaVitamin termékcsalád - Vitaminok - Flavonoidok - Ásványi anyagok - Szinergista termékek
Crystal Complex termékcsalád |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crystal Complex termékcsalád
Bőr - Szem - Immunrendszer - Prosztata - Ízület - Csontok - Memória - Visszér.
Amino termékcsalád
- Amino Arginin: Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcserébõl származó melléktermékeket bont le.
- Amino Lizin:- Elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
- Amino L-taurin kapszula: Taurin a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlevő aminósav.
- Amino Glutamin:Az L-glutamin, mely gyakorlatilag minden amino "anyjának" tekinthetõ, joggal lett a legnépszerûbb amino a közelmúltban. Segít fenntartani a sejtek sejtmembránon belüli vízellátását, azaz a sejttérfogatot növeli (cellvolumizáció).
Vita+Active csíra kapszulák |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vita+Active csíra kapszulák
Ezek az apró kis hajtások ugyanis a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, bennük van mindaz az életerő és tápanyag, ami a magból származik, és amelyre a csírából fejlődő növénynek egész életében szüksége van.
A csíra tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. A kicsírázott mag rendkívül tápláló és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, enzimekben.
Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, önmagában, kenyérre szórva, salátába keverve, joghurtba, kefirbe téve, csírakapszula formában.
|