Szelénhiány? Egy lehetséges megoldás!
2012.10.29. 15:17:46
A szelén a talajban és kőzetekben található, felhalmozódik a növényekben, és ezúton kerül be a táplálékláncba. A szelén a legtöbb élelmiszerben jelen van, nagyon jó forrásai a diófélék (különösen a brazil diók), a halak és tenger gyümölcsei, a belsőségek (vese, máj) és a húsok. A gabonafélék, zöldségek, és más növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak szelént, de a mennyisége a termőtalaj minőségétől függ.
Az emberi testbe számos szelenoproteinnek nevezett anyag vesz részt az immunrendszer erősítésében. Ezek az anyagok segítik a szervezetünket a szabad gyökök és rákos megbetegedések leküzdésében. Megfelelő mennyiségben bevitt szelén hiányában azonban ezek a funkciók lassabban, rosszabbul működnek, így immunrendszerünk folyamatos támadásoknak lesz kitéve. A hazai szelénbevitel a statisztikák szerint csupán fele a javasoltnak, így erősen javallott a folyamatos pótlása. Ez történhet táplálék-kiegészítőkkel, de egy jól megválasztott étrenddel sokkal jobb hatást tudunk elérni. Nagyon fontosak az olyan élelmiszerek, amelyek a szervezet szelénhiányát pótolni képesek: például a Szeleno-kenyér, vagy a szelénezett margarin. Az elsődleges vizsgálatok szerint a gomba is alkalmas lehet a szervezet szelénszükségletének pótlására, amennyiben azt termőtestében képes dúsítani. Így ennek a hiánybetegségnek a leküzdésében segíthet a szelénnel dúsított gomba, ami magyar fejlesztésű funkcionális élelmiszerként kerül hamarosan a polcokra.
Az Áporkai székhelyű, magyar tulajdonú Bio-Fungi Kft. termékfejlesztési csoportja egy új gomba termékcsalád termesztéstechnológiájának kidolgozásán fáradozik. A kutatás során a termesztési technológia különböző pontjainál szervetlen és szerves szelén vegyületeket juttatnak be, annak érdekében, hogy a csiperkegomba a növekedése során azt fel tudja venni és be tudja építeni a termőtestekbe. Azt vizsgálják, hogy a termesztett csiperkegomba táptalajába adagolt szelén hogyan jut a gombába, és milyen mértékben lehetne növelni e gomba fogyasztásával szervezetünk szelénellátottságát.
Szelén dúsítás csiperkegombában, eredmények
Az eddigi kísérletek során azt tapasztalták, hogy a szelénsóval történt alapanyag kezelések nagymértékben befolyásolják a gomba szeléntartalmát. Az élesztős szelénoldattal nagyobb szeléndúsulást (majdnem másfélszerest) értek el, mint a vizes oldat esetében. A ?kontroll gomba? ? azaz a szelén-sóval nem kezelt táptalajon termett gomba ? szelén-tartalma szárazanyagra számítva 1 mg/kg. Ez friss gombára nézve 0,1 mg/kg értéket jelent, hiszen a nyersgomba átlagosan 90 százalék vizet tartalmaz, azaz 1 kg friss gombában 100 ?g szelén van. Így egy étkezési adag, 20 dkg nyers gomba elfogyasztásával 20 ?g szelén kerül szervezetünkbe. Célszerű lenne ennek a tízszeresét is ugyanennyi gombával a szervezetünkbe juttatni, mivel az már javíthatja szervezetünk szelénellátottságát és ez még a mérgező mennyiség alatt van. A cél, hogy ezt a maximálisan elérhető mennyiséget elérjék. 20 dkg csiperkéből készült étel elfogyasztásával 200 ?g szelén bevitele lehetséges, ami a napi szükséglet felső határának csak az alsó értékét jelenti. Így tehát nem érheti el a toxikus tartományt, még akkor sem, ha más élelmiszerrel még jut szelén a szervezetünkbe, viszont elegendő ahhoz, hogy a szervezetünk számára megfelelő mértékben biztosítsuk ezt a nélkülözhetetlen mikroelemet.
Forrás: http://www.biofungi.hu/hirek/szelenhiany-egy-lehetseges-megoldas/
FlaVitamin Szelén 100db kapszula
FlaVitamin termékcsalád - Vitaminok - Flavonoidok - Ásványi anyagok - Szinergista termékek
Crystal Complex termékcsalád |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crystal Complex termékcsalád
Bőr - Szem - Immunrendszer - Prosztata - Ízület - Csontok - Memória - Visszér.
Amino termékcsalád
- Amino Arginin: Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcserébõl származó melléktermékeket bont le.
- Amino Lizin:- Elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
- Amino L-taurin kapszula: Taurin a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlevő aminósav.
- Amino Glutamin:Az L-glutamin, mely gyakorlatilag minden amino "anyjának" tekinthetõ, joggal lett a legnépszerûbb amino a közelmúltban. Segít fenntartani a sejtek sejtmembránon belüli vízellátását, azaz a sejttérfogatot növeli (cellvolumizáció).
Vita+Active csíra kapszulák |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vita+Active csíra kapszulák
Ezek az apró kis hajtások ugyanis a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, bennük van mindaz az életerő és tápanyag, ami a magból származik, és amelyre a csírából fejlődő növénynek egész életében szüksége van.
A csíra tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. A kicsírázott mag rendkívül tápláló és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, enzimekben.
Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, önmagában, kenyérre szórva, salátába keverve, joghurtba, kefirbe téve, csírakapszula formában.
|