Mi az antioxidáns, mik a szabadgyökök?
Antioxidáns – oxidációgátló (oxidáció inhibitor). Tágabb értelemben: oxidációt késleltető, vagy gátló anyag. Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.
Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken. A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok.
Az antioxidánsok csoportja nagyon széles, sokkal szélesebb, mint ezt szokták használni manapság. Az antioxidánsokhoz tartoznak:
- olyan anyagok, amelyeket az élelmiszerek tartósítására használnak (oxidáció gátló anyagok, sokszor az E-betűs adalékok az élelmiszerekben),
- gyógyszerekhez használt adalékok, amelyek segítik a bioaktív anyag tartósítását a levegő oxidációja ellen, kozmetikumokban használt állapot javító szerek, szappanok savasodását gátló vegyszerek,
- ipari zsírok, olajok, műanyagok, polimerek öregedését gátló vegyületek,
- az emberi „öregedést gátló vegyületek”, természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket a többségünk csak antioxidánsként ismer.
Sokan az öregedés kiváltójának tartják a szervezetben felgyülemlett szabadgyököket. Meg kell említeni, hogy a szabadgyökök az emberi anyagcsere normális termékei és csak akkor válnak ártalmassá számunkra, ha felesleges mennyiségben termelődnek. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabadgyökök száma megnő.
 |
Az antioxidánsok hatékonyan képesek a szabadgyökök semlegesítésére. |
Az antioxidánsok hatásmódja a szervezetben különféle lehet:
- gátolhatja az oxidációt gyorsító katalizátorok működését;
- ha önmaga is oxidálódhat, akkor az oxigén megkötésével fejtheti ki védő hatását;
- az autooxidációt gátló anyagok hatása azzal magyarázható, hogy az autooxidációban képződő peroxid-gyökökkel stabilis végterméket képeznek, miáltal megszakítják a további átalakulással járó láncreakciót.
Általánoságban a magas antioxidáns tartalmúk és hatásuk miatt késleltetik az öregedést és betegség esetén regenerálják a sejteket az alábbiak (például):
 |
Citrus félék: grapefruit, narancs, citrom stb.
|
 |
Vörös gyümölcsök: meggy, kékszőlő, feketeribizli, stb. |
 |
Zöldségek: friss formában |
 |
Antioxidáns lúgos víz |
 |
EMÓCIÓ (EM Bio termék) magas antioxidáns tartalmú étrend kiegészítő ital |
A fent említett hatásmódokból és magából az antioxidáns anyag definíciójából is következik, hogy az antioxidáns lényegében egy redukáló anyag, amely könnyen oxidálható a szabadgyökök által a szervezetben és konkurensként szerepel a szabadgyökök lekötésében.
Maga az antioxidáns reakciója a szabadgyökökkel egy redox reakció, amelynek folyamán az antioxidáns elektront (vagy elektronokat) ad a szabadgyöknek és ez által semlegesíti azt.
FlaVitamin termékcsalád - Vitaminok - Flavonoidok - Ásványi anyagok - Szinergista termékek
Crystal Complex termékcsalád |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crystal Complex termékcsalád
Bőr - Szem - Immunrendszer - Prosztata - Ízület - Csontok - Memória - Visszér.
Amino termékcsalád
- Amino Arginin: Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcserébõl származó melléktermékeket bont le.
- Amino Lizin:- Elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
- Amino L-taurin kapszula: Taurin a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlevő aminósav.
- Amino Glutamin:Az L-glutamin, mely gyakorlatilag minden amino "anyjának" tekinthetõ, joggal lett a legnépszerûbb amino a közelmúltban. Segít fenntartani a sejtek sejtmembránon belüli vízellátását, azaz a sejttérfogatot növeli (cellvolumizáció).
Vita+Active csíra kapszulák |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vita+Active csíra kapszulák
Ezek az apró kis hajtások ugyanis a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, bennük van mindaz az életerő és tápanyag, ami a magból származik, és amelyre a csírából fejlődő növénynek egész életében szüksége van.
A csíra tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. A kicsírázott mag rendkívül tápláló és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, enzimekben.
Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, önmagában, kenyérre szórva, salátába keverve, joghurtba, kefirbe téve, csírakapszula formában.
|